Scroll to top

New build Carl-Benz-Gesamtschule, Wörth am Rhein

Harmonious overall effect

Board

Location Forststr. 1a, 76744 Wörth am Rhein

Builder Germersheim district authority, Germersheim

Planning a|sh sander.hofrichter architekten, Ludwigshafen

Execution Schmid Maler und Trockenbau GmbH + Co. KG, Altheim bei Riedlingen

  • <p>Exposed concrete surfaces and colorful accents in shades of green and yellow create an atmosphere that is transparent yet vibrant on the inside.</p>

    Exposed concrete surfaces and colorful accents in shades of green and yellow create an atmosphere that is transparent yet vibrant on the inside.

  • <p>Graduated green tones for the floor and one wall in each room invigorate the classrooms.</p>

    Graduated green tones for the floor and one wall in each room invigorate the classrooms.

  • <p>The cubic structure covers an area of around 2,000 square meters and houses 25 modern classrooms, as well as a library and teacher staffrooms.</p>

    The cubic structure covers an area of around 2,000 square meters and houses 25 modern classrooms, as well as a library and teacher staffrooms.

  • <p>Yellow and green accents in the corridors indicate entrances and lockers.</p>

    Yellow and green accents in the corridors indicate entrances and lockers.

  • <p>Lit by large windows and an inner courtyard, the color concept has a significant radiance.</p>

    Lit by large windows and an inner courtyard, the color concept has a significant radiance.

Seniors from the Carl-Benz-Gesamtschule in Wörth am Rhein have received significantly improved educational conditions with a new building.

Covering an area of around 2,000 square meters, the cubic structure houses 25 modern classrooms, specialist rooms for science lessons and recreation rooms, as well as a library and teacher staffrooms. Exposed concrete surfaces and colorful accents in shades of green create an atmosphere that is transparent yet vibrant on the inside.

Lit by large windows and an inner courtyard, the color concept has a significant radiance. Graduated green tones for the floor and one wall in each room invigorate the classrooms. The dominant color green reappears in the seating furniture in the senior school recreation room. Yellow and green accents in the corridors indicate entrances and lockers or highlight structural elements such as window reveals or ceiling elements, creating a pleasant, stimulating depth effect.

The concept was also continued harmoniously through to the outside. The facade of the new building combines the same shades of green and yellow arranged vertically on the ground floor and complements it with a warm gray color scheme for the two upper floors.

The different materials, surface structures and gently contrasting color nuances blend together to create a coherent and harmonious overall effect. In this way, seniors from Wörth not only have an ideal space for discovering and learning together, but also a structural aesthetic that helps to build identity.

Products used