Scroll to top

Eye clinic, Rostock

Aesthetics with function.

Board

Location Zur Himmelspforte 1-2 , Rostock

Builder Augenärztliche Gemeinschaftspraxis Dres. Schulz, Heine, Bohl und Hasche

Planning Architect: Tilo Ries, Rostock Innenarchitekt: baustudio kastl, Rostock

Execution Malereibetrieb Sascha Weitzel Rostock

  • <p>The light design of the reception area has an elegant look and is also inviting for patients.</p>

    The light design of the reception area has an elegant look and is also inviting for patients.

  • <p>The light chairs in the waiting area create a direct contrast to the walnut colored PVC floor.</p>

    The light chairs in the waiting area create a direct contrast to the walnut colored PVC floor.

  • <p>The round treatment islands with a diameter of 2.5 meters have a half open design and are characterized by dark blue ceilings and walls.</p>

    The round treatment islands with a diameter of 2.5 meters have a half open design and are characterized by dark blue ceilings and walls.

  • <p>The dark blue color shade of the ceiling in the corridor is reminiscent of a night sky and provides a contrast to the suspended white acoustic slats and light sources.</p>

    The dark blue color shade of the ceiling in the corridor is reminiscent of a night sky and provides a contrast to the suspended white acoustic slats and light sources.

  • <p>The room structure accompanies the patients into the public areas and leads to the preliminary examination booths arranged freely in the room.</p>

    The room structure accompanies the patients into the public areas and leads to the preliminary examination booths arranged freely in the room.

  • <p>Wooden slats separate the waiting area in front of treatment island A from the corridor. They adopt the character of the baffle ceiling.</p>

    Wooden slats separate the waiting area in front of treatment island A from the corridor. They adopt the character of the baffle ceiling.

  • <p>The door and frame are painted in red to aid orientation.</p>

    The door and frame are painted in red to aid orientation.

  • <p>The furniture and fittings intentionally form a strong contrast to the wall and ceiling colors.</p>

    The furniture and fittings intentionally form a strong contrast to the wall and ceiling colors.

  • <p>The operating rooms are decorated in a light cream shade.</p>

    The operating rooms are decorated in a light cream shade.

  • <p>The bold coloring and design marks the area clearly, particularly for the visually impaired patients to be expected at the clinic.</p>

    The bold coloring and design marks the area clearly, particularly for the visually impaired patients to be expected at the clinic.

  • <p>Der Flur in Feuerrot markiert eindeutig seine Funktion als Fluchtweg. Zur Dekoration entschieden sich die Architekten für Inhalte aus neurologischen Lehrbüchern.</p>

    Der Flur in Feuerrot markiert eindeutig seine Funktion als Fluchtweg. Zur Dekoration entschieden sich die Architekten für Inhalte aus neurologischen Lehrbüchern.

White stands for purity and cleanliness: Doctor's coats, medical equipment and objects. Hygiene is the top priority. And yet, color has been being introduced in hospitals and practices for many years. One example of this is the 90 meter long, 14 meter wide group practice in the eye clinic in Rostock. Immediately behind the entrance doors, the visitor enters a long, curved dark red corridor – the central access element in the eye clinic. For Heiko Kastl from baustudio kastl, the main spatial and functional challenge was to ensure that the narrow layout was not dominated by a monotonous right-angled corridor with an endless sequence of doors. As a result, the interior design of the 1,260 m² large storey of the newly built medical center became a beacon of color and shapes. But the interior design didn't only have to fulfill aesthetic expectations. The corridor set apart with bold colors with its extracts from medical text books enlarged as wall graphics also fulfills the requirements of a second escape route. An application for exemption made it possible to increase the size of the waiting zones from 200 m² to 370 m². The bold coloring and design of the corridor played a key part in the approval process, because the escape routes and exits were marked with a clearly visible red with a particular focus on the patients with impaired vision to be expected in an eye clinic. For the entire floor of the eye clinic, the same clear, yet spatially unconventional basic structure is used, which divides the elongated building structure harmoniously and transforms the building design requirements into a structure with functionally optimized room, route and visual relationships. This room structure accompanies the patients into the public areas and leads to the preliminary examination areas arranged freely in the room. The round treatment islands have a half open design and are characterized by dark blue ceilings and walls. The examination units and chairs form a direct contrast to this, as well as to the walnut colored PVC floor. The dark blue color shade of the bare ceiling in the corridor is reminiscent of a night sky and provides a contrast to the suspended white acoustic slats and light sources. High demands were placed on the ceiling structure and the visibility of the ceiling installations meant that the technology and the color concept had to be coordinated. The result was alternating ceiling shapes made from smooth plasterboard ceilings, perforated acoustic ceilings and baffle ceiling areas open to the bare ceiling with white ridges. The colored coat balances out these different elements. The furniture and fittings intentionally form a strong contrast to the wall and ceiling colors. This chiaroscuro effect is emphasized by the round examination booths and the lighting coves marking the body of the sequence of rooms. In contrast to this, all treatment rooms that are not directly visible, like the operating rooms, have a harmonious color design in a light cream shade.

Products used