Scroll to top

Paul-Gerhardt Care Home, Pforzheim

The perfect wave.

Board

Location Frankstraße 73, 75172 Pforzheim

Builder Baugenossenschaft Arlinger eG Pforzheim

Planning as – architektur & stadtplanungsgesellschaft mbH Pforzheim

Execution René Nestler Stukkateurmeisterbetrieb Pforzheim

  • <p>The expansion of the Paul Gerhardt care home offering serviced apartments.</p>

    The expansion of the Paul Gerhardt care home offering serviced apartments.

  • <p>Here, the facade was transformed into a waved wooden shell with integrated balconies and colored peep-boxes for the individual apartments.</p>

    Here, the facade was transformed into a waved wooden shell with integrated balconies and colored peep-boxes for the individual apartments.

  • <p>The window boxes are decorated in three different colors.</p>

    The window boxes are decorated in three different colors.

  • <p>The color shades of the peep-boxes are distributed randomly and create an "artistic" colorfulness against the natural character of the storey-high wooden slats.</p>

    The color shades of the peep-boxes are distributed randomly and create an "artistic" colorfulness against the natural character of the storey-high wooden slats.

  • <p>The resident is welcomed by a colored mailbox installation at the main entrance.</p>

    The resident is welcomed by a colored mailbox installation at the main entrance.

  • <p>Towards the north road side, the facade is still unspectacular in render and innocent white.</p>

    Towards the north road side, the facade is still unspectacular in render and innocent white.

  • <p>The pergolas that form the access area to the apartments are differentiated from storey to storey with color. Brillux Scala color shades used: 84.15.18, 69.09.15, 60.15.21, 12.18.12</p>

    The pergolas that form the access area to the apartments are differentiated from storey to storey with color. Brillux Scala color shades used: 84.15.18, 69.09.15, 60.15.21, 12.18.12

The perfect wave: This is how the expansion of an existing senior center in Pforzheim with a building housing serviced apartments is presented. Towards the north road side, the facade is still unspectacular in render and innocent white. Only the head structure with the distinctive curve, the colors of the pergola walls that change from storey to storey and the rooftop bungalow with its green side walls create the first accent. The wow effect comes on the south side: Here, the facade was transformed into a waved wooden shell with integrated balconies and colored peep-boxes for the individual apartments. This creates a distinct vividness. The use of color is restricted to the peep-boxes, with the three color shades distributed randomly to create an "artistic" colorfulness against the natural character of the storey-high wooden slats. The interplay and juxtaposition of organic shapes and materials creates a harmonious whole.

Products used