Scroll to top

Gymnasium, Ergolding

Color inspires a desire to learn.

Board

Location Am Sportpark 8, 84030 Ergolding

Builder Landshut district

Planning ARGE Behnisch Architekten Stuttgart, Munich, Bonn & Architekturbüro Leinhäupl + Neuber Landshut

  • <p>The break hall with the central staircase also offers space for events.</p>

    The break hall with the central staircase also offers space for events.

  • <p>Bold colors are prevalent in “loud” areas.</p>

    Bold colors are prevalent in “loud” areas.

  • <p>The colors are fighting for attention in the Gymnasium Ergolding school. The color concept is thought through down to the smallest detail and helps to create an atmosphere where learning and lessons are fun.</p>

    The colors are fighting for attention in the Gymnasium Ergolding school. The color concept is thought through down to the smallest detail and helps to create an atmosphere where learning and lessons are fun.

  • <p>In the hall, people are welcomed by a bright yellow linoleum floor that lifts the spirits all by itself.</p>

    In the hall, people are welcomed by a bright yellow linoleum floor that lifts the spirits all by itself.

  • <p>The arrangement of the space is based on the holistic pedagogical concept, consisting of a linked and open all-day school.</p>

    The arrangement of the space is based on the holistic pedagogical concept, consisting of a linked and open all-day school.

  • <p>A fresh green was used on the second floor.</p>

    A fresh green was used on the second floor.

  • <p>Each storey has its own color.</p>

    Each storey has its own color.

  • <p>The corridors to the classrooms invite people to spend time there with their large wooden window sills.</p>

    The corridors to the classrooms invite people to spend time there with their large wooden window sills.

  • <p>Skylights and large window strips let lots of light into the rooms.</p>

    Skylights and large window strips let lots of light into the rooms.

  • <p>In this free-standing new build, the jagged layout is clearly visible from the outside.</p>

    In this free-standing new build, the jagged layout is clearly visible from the outside.

The new build by ARGE Behnisch Architekten and Leinhäupl + Neuber in the Lower Bavarian municipality Ergolding: a four-form, all-day secondary school with canteen, homework supervision and a broad selection, that is extremely popular among teachers and pupils alike. The new build stands largely in open countryside, surrounded by fields and sports pitches. The building structure spreads from northeast to southwest on its jagged layout: The building is wider on the ground floor and has various porches, the structure is staggered back at the top. How the building fits into its surroundings is particularly visible from the upper floors: The roofs are planted and connect with the countryside. The break hall forms the heart of the building: It offers space for events and for the central staircase. From the hall, the corridors also lead down to the classrooms, widening in places and inviting people to stay a while and spend time there with their deep window sills. The arrangement of the individual rooms and areas in relation to each other is based on the holistic pedagogical concept, consisting of a linked and open all-day school. A pleasant and effective learning atmosphere depends on many factors: For good air quality, the building is equipped with a manual and automatic ventilation system, a light channeling system brings daylight from the south into the classrooms via the corridor. This means that no artificial light is needed on most days, despite the north orientation and a room depth of eight meters. Skylights under the roof bring additional daylight into the rooms. However, the atmosphere is dictated most by the well thought-out color and material concept: The architects designed a calm setting with exposed concrete as a base material, working with Brillux to find a shade that harmonizes with all materials and colors following extensive sampling. The color design follows a clear concept: In »loud« areas like the corridor and hall, colors dominate; where concentration is required, the colors are more reserved. Each storey also has its own color: In the hall, people are welcomed by a bright yellow linoleum floor that lifts the spirits all by itself. Large wall surfaces were filled and coated in yellow. The atrium in the break hall reaching over four floors grants a view of the orange walls on the first floor, the fresh green on the second floor and the more technical blue on the third floor. The relevant color is also used in the sanitary areas in help discourage vandalism. A calmer atmosphere is created in the classrooms with the glazed exposed concrete walls and gray ball yarn as a floor covering. Only acoustic elements set accents in the color of the relevant floor.

Products used